Главная

Статьи

пестициди

  1. Визначення залишкового вмісту пестицидів у харчових продуктах методом ГХ-МС / МС з пробопідготовкою...

Забруднення харчових продуктів та навколишнього середовища пестицидами і їх метаболітами викликають серйозну заклопотаність у суспільстві

Забруднення харчових продуктів та навколишнього середовища пестицидами і їх метаболітами викликають серйозну заклопотаність у суспільстві. Пестициди небезпечні для здоров'я людини. Всо всьому світі приймаються все більш і більш суворі нормативи за змістом залишкових кількостей пестицидів в харчових продуктах. В результаті лабораторії з аналізу пестицидів повинні постійно розширювати список цільових пестицидів і виявляти аналіти на все більш і більш низьких рівнях з високою точністю. Національні програми моніторингу пестицидів в Європі, США і Японії встановили максимальні допустимі рівні залишків (МДУ, максимальна межа (рівень) залишку, МПО, MRL) або граничні значення (EPA) для контролю за неухильно зростаючою кількістю пестицидів.

Визначення залишкового вмісту пестицидів у харчових продуктах методом ГХ-МС / МС з пробопідготовкою за методом QuEChERS

Референтна лабораторія ЄС (EURL) повідомила про результати визначення залишкових кількостей пестицидів методами ГХ-МС / МС і ЖХ-МС / МС. В результаті метод ГХ-МС / МС рекомендований як більш кращий. У Application note представлені вибіркові результати аналізу пестицидів з використанням потрійного квадрупольного газового хроматомасс-спектрометра GCMS-TQ8040.

У Російській Федерації державний моніторинг пестицидів в харчовій продукції та питній воді організовують і проводять Росспоживнагляд і Россільгоспнагляд. Правові основи забезпечення безпечного поводження з пестицидами визначено Федеральним законом від 19.07.97 N 109-ФЗ "Про безпечному поводженні з пестицидами і агрохімікатами" зі змінами на 17 квітня 2017 року. У Російській Федерації вміст залишкових кількостей пестицидів в продуктах харчування регламентовано "ГН 1.2.3539-18" Гігієнічні нормативи змісту пестицидів в об'єктах навколишнього середовища (перелік) ".

Методична база для аналітичного контролю залишкових кількостей пестицидів в об'єктах в продуктах харчування представлена ​​збірками Методичних вказівок по визначенню микроколичеств пестицидів в продуктах харчування, кормах та зовнішньому середовищі, Методичних вказівок по контролю за залишковими кількостями пестицидів в продуктах харчування, і ГОСТами.

У всіх видах продовольчої сировини і харчових продуктів контролюються пестициди: гексахлорциклогексан (альфа, бета, гамма-ізомери), ДДТ і його метаболіти. У зерні та продуктах переробки контролюються також ртутьорганічних пестициди, 2,4-Д кислота, її солі та ефіри. У рибі і продуктах переробки контролюється також 2,4-Д кислота, її солі та ефіри. Контроль продовольчої сировини і харчових продуктів щодо вмісту в них залишкової кількості пестицидів і агрохімікатів, в тому числі фумігантів, ґрунтується на інформації, що подається виробником (постачальником) продукції про використані при її виробництві та зберіганні пестициди і агрохімікати.

Методики аналізу залишкових кількостей пестицидів в харчових продуктах базуються в основному на методах газорідинної хроматографії , високоефективної рідинної хроматографії , рідинної хроматомасс-спектрометрії і є тенденція до значного скорочення методів тонкошарової хроматографії (ТШХ) і фотометрії. Подивитися які ГОСТи з аналізу пестицидів можна виконувати на обладнанні Shimadzu можна в «Переліку ГОСТів ...» нижче.