Главная

Статьи

Сніговий барс виявився політіпічеського видом

Сніговий барс, або ірбіс, - хижак із сімейства котячих, що мешкає в 12 країнах Азії (Тибеті, Монголії, Росії) переважно в горах висотою від трьох тисяч метрів. У XX столітті вид отримав статус вимираючого, проте через низьку доступності та надзвичайної скритності його філогенез, важливий для охорони, вивчення та реінтродукції, залишається неясним. Раніше сніговий барс був переміщений з роду Panthera в окремий рід Uncia: незважаючи на порівняно великий розмір (довжина тіла - 103-130 сантиметрів, третина з яких припадає на хвіст), він, як і дрібні кішки, не здатний гарчати і разом з тим використовує стратегію полювання великих кішок. При цьому до цих пір U. uncia вважався монотіпіческій.

У минулих роботах філогенетичний аналіз ірбіса проводився, як правило, за допомогою телеметрії або музейних зразків. У новій статті фахівці з Університету Дюкейн, Монгольської академії наук та інших установ описали результати вивчення генома Uncia на основі посліду тварин. Збір біоматеріалу проводився в 21 населеному пункті Китаю, Бутану, Таджикистану та інших країн. На першому етапі ампліфікація ДНК шляхом кількісної полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) дозволила авторам ідентифікувати особин по восьми мікросателіти (коротким мономірним повторам). Потім, щоб підвищити точність даних, вони вибрали 33 мікросателіта і перевірили їх на 70 зразках.

Додатково вчені секвенували три фрагмента мітохондріальної ДНК (мтДНК) тварин, однак це не дозволило визначити структуру популяції. Тому вони провели масштабне моделювання процесу поширення популяцій ірбіса з уточненням даних методом головних компонент і різними байесовськими методами, а також перевірили частотний розподіл алелей за допомогою 26 сторонніх зразків з Індії. Згідно з підсумками, приблизно 7782 роки тому популяція сніжного барса могла «пройти» « пляшкове горлечко »І стабілізувати чисельність до нинішнього показника 1 279 років тому. Тим часом ПЛР виявила специфічні групи тварин, відповідних ареалу проживання.

Ареали проживання виділених підвидів / © Jan E. Janecka et al., Heredity 2017

Найбільше генетична схожість продемонстрували снігові барси, що мешкають на півночі і півдні провінції Цинхай, в Індії і Пакистані, в Таджикистані і Киргизії і на заході і півдні Монголії. Мінімальна схожість спостерігалося між Ірбіс з півдня Монголії і півдня Цинхай, із заходу Монголії і півдня Цинхай, з півдня Монголії і Тибету, Бутану та Непалу. Таким чином, вчені розділили вибірку на три категорії. До «центральному» ареалу вони віднесли снігових барсів з Тибетського нагір'я і основної частини Гімалаїв (Бутан, Непал, Тибет, північ і південь Цинхай). До «західному» - із заходу Гімалаїв (Індія), з Таджикистану і Киргизії, до «північного» - з півдня і заходу Монголії.

Згідно із запропонованою класифікації, зоологи виділили три підвиди снігового барса (в роботі використовується «застаріла» типізація за родом Panthera): P. uncia uncioides, P. uncia uncia і P. uncia irbis відповідно. За їхніми словами, робота прояснює еволюцію ірбіса і дозволяє вживати заходів щодо його захисту з урахуванням регіональної та генетичної специфіки.


Стаття опублікована в журналі Heredity.